***kopkserver***
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

güreş nedir

Aşağa gitmek

güreş nedir Empty güreş nedir

Mesaj  Admin C.tesi Tem. 05, 2008 6:03 pm

Türk spor tarihinde engin, Türk spor geleneðinde zengin bir yere sahip olan güreþ sporu, insanlýk tarihi kadar eski bir geçmiþe sahiptir. Bütün sporlarýn prototiplerinde olduðu gibi, güreþte eski devirlerde savaþa hazýrlýk amacýyla yapýlmaktaydý. Eski Türklerde de bu amaç var olmakla birlikte özel ve genel toylarda (þenlikler/ merasimler), yuð (yas) merasimlerinde, pazar ve panayýr yerlerinde, yaylada konup göçüþlerde ve her türlü buluþma ve kaynaþma yerlerinde yapýlmýþtýr.
Diðer bir bakýþla güreþ, Türkler de siyasi ve askeri, dini, sosyal ve kültürel bir çok fonksiyonlarýn yerine getirilmesinde en önemli Fransa'da karþý karþýya gelen Koca Yusuf la Hergeleci Avrupalýlarý hayrette býrakan müthiþ bir güreþ sergilerler. Anlaþmalarýna göre güreþ Türkiye'deki gibi serbest ve kýran kýrana olacaktýr.
Güreþ süratle devam ederken Yusuf, Hergeleci'ye boyunduruk takar, Hergelecinin burnundan kan akmaða baþlar. Telaþlanan hakemler güreþi durdurup Hergeleci'ye bir þikayeti olup olmadýðýný sorarlar. Þaþýran Hergeleci burnundan devamlý akan kana aldýrýþ etmeksizin; "Neden ola ki? Ýþte pekâla güreþip duruyoruz." der.
Oynaþ güreþe alýþmýþ Avrupalýlarýn þaþkýn bakýþlarý arasýnda bir nara savuran Koca Yusuf bu defa Hergeleciyi Kurt kapanýna alýr. Hergeleci'nin boðulduðunu zanneden seyirciler telaþlanýrlar, kadýnlar baðrýþmayâ, aðlaþmaya baþlar. Jüri heyeti ayrýlmalarýný ister. Yusuf aldýrýþ etmez. Birkaç kiþi Yusufu çeker yine de ayýramazlar. Bu defa sopalarla, bastonlarla Yusufun sýrtýna, kafasýna vurmaða baþlarlar. Netice'de ayrýlan pehlivanlar berabere ilan edilir. Her iki pehlivanýmýz da neticeden memnun deðildir. Yusuf;
"Ne güzel güreþiyorduk" derken Hergeleci;
"Bizde erkek güleþir, kadýn aðlar; ama asla güreþi býrakýn demez." ifadeleriyle kýrgýnlýðýný ortaya koymaktadýr.
Fransýzlar Yusufu yendirmek için Amerika'dan zincirkýran lakaplý Leitner'i getirtirler. Ne var ki Yusuf Leitner'i de kýsa zamanda tuþ ediverir.
Fransa'da karþýsýna çýkacak rakip bulamayan Yusuf sýkýlmaða baþlar. Onu en fazla organizatörlerin davranýþlarý üzmektedir. Yusufun paraya pula metelik vermediðini bilen organizatörler onun sýrtýndan büyük servetler elde ederken Yusuf a çok az pay vermektedirler. Yusuf buna da aldýrýþ etmez. Fakat inancýna göz dikilmesi Yusuf u çileden çýkarýr.
Güreþirken tesettüre riayet eden ve diz kapaklarýný örten þortla güreþ tutan Yusuf hususi hayatýnda da dinî inançlarýna son derece baðlýdýr. Namazlarýný düzenli olarak kýlmaktadýr. Yemeklerinin piþtiði kaplarda daha önce domuz yaðý ve etiyle yemek piþmiþ olmasý ihtimalini göz önünde bulunduran Yusuf önceden bu kaplan iyice yýkatmakta ve yemeklerin piþmesine bizzat nezaret etmektedir.
Yusufun sýrtýndan para kazanan Fransýz Doublier sýrf Yusufun inancýyla alay etmek için bir gün yemeðine domuz eti karýþtýrýr. Bunu farkeden Yusuf, Doublier'i haklamak ister. Durumu farkeden Fransýz kaçar. Ahlaksýzlýktan tiksinen Yusuf, hele inancýna karþý yapýlan bu hakarete tahammül edemiyerek yapýlan bütün teklifleri reddederek Fransa'da güreþ yapmak istemez. Yusufun davranýþlarý hayretle karþýlanmaktadýr. Ýngiliz Torna Cannon, "Meðer sizin Yusufun ahlaký da gövdesinin kuvveti kadar yamanmýþ" demektedir.
Fransa'daki ve civardan gelen bütün meþhur güreþçileri yenen Yusuf kendisine yapýlan teklifi kabul ederek Amerika'ya gider.
Koca Yusuf Amerika'da
Amerikan basýný Koca Yusufun geliþine büyük ehemmiyet vermiþ ve yaptýklarý neþriyatlarla Yusufu methetmiþlerdir. Gazeteler ayný zamanda Yusufun meydan okumasýna cevap vermeyen Amerika'lý güreþçilerle de alay etmektedir.
"Güreþ âleminin Ýskender'i, Napolyon'u geldi"
diyen Amerikan basýný Yusuf tan þöyle bahsetmektedir:
"Týrnaðýnýn ucuna kadar namuslu bir adam ve ne miktar olursa olsun para onu satýn alýp cambazlýk yaptýramaz."
"Bizim sporculara pek tuhaf gelecek bir gerçek var. Bu Türk paraya hiç önem vermiyor."
"Yusuf geldi. Güreþ etmek istiyor ve isteðinde gayet samimi. Parasýný da yatýrdý. Gelgelelim karþýsýna çýkacak Amerikalý bulunmuyor. Bundan çýkan mânâ bizimkilerin müthiþ ziyaretçinin kuvvetinden ürktükleridir."
"Müthiþ Türk Yusuf, maçlarýný Nev York'a gelmeden evvel ayarlamadýðý ve güreþ etmek istediðini uluorta söylediði için hata etmiþtir. Böyle bir açýklama Amerikalý güreþçileri paniðe uðratmak için kâfiydi. Anlaþýldýðýna göre, þimdiye kadar þampiyonuz diye poz veren adamlar, Türk bu memlekette kaldýkça meydana çýkmayacaklar."
Güreþmek ümidiyle Amerika'ya gelen Yusuf her sabah organizatörlere; "Bugün güreþecek miyim" diye sormaktadýr.
Yusufun karþýsýna çýkacak güreþçi bulamayan organizatörler nihayet akýllarýnca bir çare bulurlar. Yusufun karþýsýna peþ peþe beþ güreþçi çýkacaktýr. Ne var ki, Yusuf birincisinin sýrtýný yere serince diðer dört güreþçi, mindere çýkmaktan vazgeçerek organizatörleri hayal kýrýklýðýna uðratýrlar.
Bir diðer çare olarak Yusuf a beþ dakika dayanana yüz dolar vaadedilir. Bu da netice vermez. Çünkü hiçbir güreþçi Yusufun karþýsýnda beþ dakika dayanamamaktadýr.
Yusuf kendisine meydan okuyan, "Amerikan þampiyonu" unvanlý Robert'le güreþir. Ancak iki dakika boyunca Yusufun eline geçmemek için devamlý kaçan Robert yakalanacaðýný anlayýnca minderden aþaðý atlar. Çok kýzan Yusuf salonda bulunan on bin kiþiyi kendisiyle güreþe davet eder. Müteakip güreþinde Yusuf Robert'i periþan ederek yener.
Lewis ile yapmýþtýr. Chicago'da yapýlan güreþte Lewis'i üst üste iki defa yenmiþtir.
Yaptýðý bütün karþýlaþmalarda, dininin, vatanýnýn, milletinin þânýný düþünen Yusuf devamlý galip gelmiþtir. Avrupalýlar kendisine "yenilmez Türk" ünvanýný takmýþlardýr.
Yusufun gözünde kazandýðý paralarýn ehemmiyeti yoktur. O artýk vatanýný, ailesini özlemiþtir.
Yusuf kalan ömrünün iki çocuðu ve ailesiyle birlikte, Eyüb Sultan civannda alacaðý bahçeli bir evde ibadet yaparak geçirmek istemektedir.
Vatan hasretine dayanamayan Yusuf New York'tan 21 Mayýs 1898'de Fransýz bandýralý da Bourgogne Transatlantiði'ne binerek yola çýkar. Ne var ki ecel onu okyanusta beklemektedir. Bindiði gemi sis yüzünden Ýrlanda bandýralý Crmartyshire gemisiyle çarpýþýr.
Geminin battýðýný gören Yusuf abdest alarak iki rekat namaz kýlar. Daha sonra bir filikaya binmek üzere denize atlar. Ne var ki can telaþýna düþen tayfalar ve yolcular Yusufun binmesiyle filikanýn batacaðýndan ürkerek onun filikaya binmesini engellerler. Yusufun mengene gibi kayýðýn kenarýna yapýþan elini kürek darbeleriyle sökemeyince balta ile bileklerini keserler. Bunun üzerine Yusuf 5 Haziran 1898'de boðularak ruhunu Rahmân'a teslim eder.

Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 107
Kayıt tarihi : 03/07/08

http://kopkserver.yetkinforum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz